Prenatale stress en vruchtbaarheid

Blootstelling aan stress in de baarmoeder beïnvloed de mannelijke vruchtbaarheid. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Edinburgh. Onderzoekers bekeken het effect van stresshormonen gecombineerd met algemeen voorkomende chemische stoffen die in lijm, verf en plastics worden gebruikt en vonden een opvallende stijging van aangeboren problemen aan het voortplantingsorgaan, zoals het niet ingedaald zijn van de testes en een andere uitmonding van de plasbuis.
Het onderzoek, dat verricht werd bij ratten, toonde aan dat een chemische component in lijmen, verven en plastics effect had op de ontwikkeling van het voortplantingsorgaan, en dat dit effect significant versterkt werd bij gelijktijdige blootstelling aan stresshormonen. De conclusie moet dan ook zijn dat juist de combinatie van factoren, zowel levenstijl als omgevingsfactoren, een grotere impact heeft op de ontwikkeling van een embryo, dan een enkelvoudige oorzaak. De studie doet vermoeden dat de combinatie van alledaagse stress met lage -niet schadelijke- concentraties van chemicaliën het risico op aangeboren afwijkingen doet toenemen.

De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Endocrinology.
(Bron)

Geef een reactie