Intrisiek vs extrinsieke doelen

De relatie tussen motivatie en emotie boeit me. Waarom streven mensen soms nadrukkelijk extrinsieke doelen, zoals geld, populariteit of status na? Terwijl intrinsieke doelen als groei, vertrouwelijkheid en gemeenschap meer bijdragen aan hun welzijn.
Sheldon en Kasser (2008) tonen in drie verschillende experimenten aan dat psychologische dreiging de voorkeur voor extrinsieke oriëntatie doet toenemen. Dat geldt in zowel bestaansdreiging, in economische dreiging en in interpersoonlijke gevaren.
Vandaar dat topmensen zulke hoge vertrekpremies bewerken en dat het in een tijd van economische recessie nogal moeite kost om mensen van een bonus af te laten zien!

Sheldon, K.M. & Kasser, T. (2008). Psychological threat and extrinsic goal striving. Motivation and Emotion, volume 32 nr. 1. p. 37-45.
(http://www.springerlink.com/content/t120x5549jrp76um/fulltext.pdf)

Geef een reactie