ADHD en suiker

In mijn scriptie over ADHD’ers in het voortgezet onderwijs gaf ik al aan: ADHD wordt niet veroorzaakt door verkeerde voeding. “Wel zijn voedingsstoffen van invloed op ons lichaam en aantoonbaar op ons gedrag.” Niet alleen dr. B. Feingold van The Feingold Association is overtuigd van de relatie tussen voeding en gedrag, ook het ADHD Research Centrum in Nederland doet onderzoek naar die relatie. Dat dit onderzoek nodig is, bewijst op de website van Noorderlicht (in navolging van de site BMJ):

“Mythe nummer een: Kinderen worden hyperactief van suiker.

Dat is alvast een zorg minder tijdens de kerstdagen. Volgens Vreeman en Carroll is het niet waar dat het eten van suiker kinderen druk maakt. Ze keken naar twaalf studies die gericht waren op de reactie van kinderen op zoetgoed. In geen van deze studies was een verschil te zien tussen kleintjes die veel en weinig suiker hadden gehad. Zelfs niet als ze specifiek keken naar kinderen die last hadden van ADHD. Maar wetenschappers ontdekten wel een ander verschil. Ouders die dachten dat hun koters een suikerhoudend drankje hadden gedronken, vonden hun kinderen drukker dan ouders tegen wie verteld was dat het om een suikervrije consumptie ging. Het verschil in gedrag tussen de kinderen zat in de hoofden van de ouders.”

Nu is hyperactiviteit als gevolg van suiker iets anders als hyperactiviteit als deel van de diagnose ADHD, maar evengoed blijft bovenstaande mythe inderdaad een mythe. Het blijft evenwel ook staan:

“Hoewel suiker en kleurstoffen vaak genoemd worden in verband met gedragsproblemen, zijn meestal doodgewone voedingsmiddelen de oorzaak van ADHD. Uit diverse buitenlandse onderzoeken blijkt dat kinderen op meerdere voedingsmiddelen kunnen reageren.”

Wat het verschil in gedrag betreft: dat zit altijd in je hoofd…

Geef een reactie